در مجمع عمومی عادی سالیانه صاحبان سهام شرکت ایرانخودرو که با حضور مدیرعامل گروه صنعتی ایرانخودرو، عادل پیرمحمدی برگزار شد، مجموعهای از اقدامات و برنامههای آتی این خودروساز بزرگ کشور تشریح شد. پیرمحمدی در این جلسه ضمن ارائه گزارشی از عملکرد سال گذشته، به چالشهای مالی، برنامههای توسعهای، و تحولات ساختاری این شرکت پرداخت.
پیرمحمدی از ادغام شرکتهای موازی در گروه ایرانخودرو بهمنظور بهینهسازی ساختار خبر داد و گفت: «در راستای حذف موازیکاریها، فعالیتهای تحقیق و توسعه را در مرکز تحقیقات ایرانخودرو متمرکز کردهایم و شرکتهایی که همپوشانی عملکردی داشتند، در یکدیگر ادغام شدهاند. همچنین تعداد اعضای هیات مدیره نیز کاهش یافته تا چابکی سازمانی افزایش یابد.»
تمرکز بر توسعه محصول با هدف کسب سهم بازار
وی با اشاره به لزوم تمرکز بر توسعه محصولاتی که منجر به افزایش سهم بازار میشوند، افزود: «پروژههایی که فاقد توجیه بازار بودند، متوقف شدهاند. هدف ما تمرکز بر محصولاتی است که هم قابلیت صادرات داشته باشند و هم در بازار داخلی رقابتپذیر باشند. در این راستا، یکی از محصولات پرتیراژ با پلتفرمی جدید و استانداردهای بالاتر، در نیمه دوم سال آینده به خط تولید اضافه خواهد شد.»
مدیرعامل ایرانخودرو اعلام کرد: «از پایان سال جاری، تولید آزمایشی خودروهای هیبرید آغاز خواهد شد. این خودروها با مصرف سوخت کمتر از ۵ لیتر در هر صد کیلومتر، پاسخی به نیاز کشور در کاهش مصرف سوخت و مقابله با ناترازی بنزین خواهد بود. تولید انبوه این خودروها از سال آینده آغاز میشود.»
اصلاح قیمت محصولات با رویکرد شفافسازی و حفظ منافع سهامداران
مدیرعامل گروه صنعتی ایرانخودرو در بخش مهمی از سخنان خود به موضوع قیمتگذاری محصولات و زیانهای ناشی از ناهماهنگی در نرخ نهادهها و ارز اشاره کرد و گفت: «ما یک بنگاه صنعتی هستیم که مواد اولیه را عمدتاً از بورس کالا خریداری میکنیم. بیش از ۷۰ درصد از اجزای خودروهای تولیدی ما از منابع داخلی تأمین میشود. اما قیمت مواد اولیه و نرخ ارز تأثیر مستقیمی بر هزینه تولید دارد. در حالیکه آخرین قیمتگذاری رسمی بر اساس اطلاعات صورتهای مالی سال ۱۴۰۲ و نرخ ارز نیمایی حدود ۴۲ تا ۴۵ هزار تومان بود، اما پس از آن نرخ ارز به بیش از ۶۲ هزار تومان افزایش یافت.»
او افزود: «در نتیجه این افزایش نرخ ارز، قیمت نهادههای کلیدی مانند آلومینیوم از ۱۳۵ هزار تومان به بیش از ۲۷۰ هزار تومان رسید. با وجود اینکه سازمان حمایت و شورای رقابت، مجوز افزایش قیمت محدودی صادر کرده بودند، این افزایش تنها حدود دو هفته دوام داشت و بار دیگر شرکت وارد زیان شد. از آذرماه رسماً ایرانخودرو به جمع شرکتهای زیانده بازگشت.»
پیرمحمدی با اشاره به تلاش برای حفظ منافع سهامداران تأکید کرد: «ما در ۷ اسفند سال گذشته درخواست رسمی برای اصلاح قیمتها را ارائه دادیم. پس از پیگیریهای فراوان، سازمان حمایت و وزارت صمت، بررسیهای کارشناسی انجام داده و با افزایش قیمت بین ۲۵ تا ۲۷ درصد برای محصولات ایرانخودرو موافقت اولیه کردند. اما در زمان ابلاغ رسمی، این رقم به ۱۵ درصد کاهش یافت. این در حالیست که همین عدد برای سایر خودروسازان نیز لحاظ شد.»
او افزود: «با توجه به شرایط خاص ایرانخودرو و جهت صیانت از حقوق سهامداران، ما افزایش ۲۲ درصدی را محاسبه کرده و به صورت شفاف در سامانه کدال منتشر کردیم. لازم به ذکر است که این اقدام مطابق با رأی دیوان عدالت اداری در تاریخ ۶ خرداد انجام شد که تمامی ضوابط قبلی قیمتگذاری را ابطال کرده بود و اجازه داد قیمتها در بستر بورس بهروزرسانی شوند. ما بر اساس یک حکم قانونی و شفاف، قیمتها را اعلام کردیم.»
مدیرعامل ایرانخودرو در ادامه تصریح کرد: «ما اجازه نداریم از جیب سهامدار برداریم و به جیب دلال بریزیم، حتی اگر دستور داشته باشیم. در یک سیستم سالم، باید زیان انباشته سالهای گذشته با سود منطقی جبران شود. امروز سیستم خرید ما کاملاً شفاف است و قیمتگذاریها با مستندات دقیق انجام میشود.»
همکاری با برندهای برتر چینی؛ هاوال و هونگچی شرکای جدید ایرانخودرو
پیرمحمدی همچنین از نهایی شدن قرارداد همکاری با دو برند مطرح خودروسازی چین یعنی هاوال (Haval) و هونگچی (Hongqi) خبر داد و گفت: «این دو برند که جزو شرکتهای پیشرو در بازار خودروی چین هستند، بهعنوان شرکای راهبردی ما در تولید محصولات جدید انتخاب شدهاند. هماکنون نمونه خودروهای این برندها در ایران حضور دارند و تولید انبوه آنها در آینده نزدیک آغاز خواهد شد. هدف از این همکاری، انتقال فناوری، توسعه پلتفرمهای مشترک، و پاسخ به نیازهای متنوع بازار ایران است.»
مدیرعامل ایرانخودرو با تاکید بر اینکه این شرکت یک بنگاه صنعتی فعال است، اظهار داشت: «در ۱۲ روز ابتدایی جنگ اخیر، ۲۰ هزار دستگاه خودرو تحویل مشتریان داده شد. ما نمیتوانیم تولید را متوقف کنیم. برای توسعه محصول و جبران زیان انباشته، نیازمند سرمایهگذاری هستیم.»
وی افزود: «اگر بتوانیم سرمایه را به تولید جذب کنیم، هم سهامداران منتفع خواهند شد و هم بازار سرمایه از رونق برخوردار میشود. صنعت خودرو، ویترین صنعت کشور است و رشد آن میتواند موجب رشد صنایع بالادستی مانند فولاد و مس شود.»
افزایش گارانتی و ارتقاء خدمات پس از فروش
پیرمحمدی با اشاره به عملکرد مثبت شرکت ایساکو در ایام نوروز گفت: «در نوروز امسال و حتی در روزهای جنگ، ۲۰ هزار پذیرش ثبت شد که نشاندهنده افزایش اطمینان مشتریان است. برنامهریزی کردهایم میزان گارانتی محصولات هم از لحاظ زمان و هم پیمایش افزایش یابد و این موضوع در شش ماه آینده به اطلاع مشتریان خواهد رسید.»
وی در بخش پایانی سخنان خود به مسئولیتهای اجتماعی ایرانخودرو اشاره کرد و گفت: «برنامهریزیهایی برای تأسیس آشپزخانه صنعتی با ظرفیت پخت ۶۰ هزار پرس غذا برای پرسنل داریم. همچنین تیم ایرانخودرو در حادثه اسکله بندرعباس با افتخار تعمیرات لازم را انجام داد و آمادگی دارد خودروهای آسیبدیده در جنگ را فارغ از برند در کارخانه تعمیر کند.»
گزارش