استارتاپ آمریکایی فارادی فیوچر، که در زمینه خودروهای برقی فعالیت میکند، سرنوشتی پیچیده و پر فراز و نشیب داشته است. این شرکت در سال ۲۰۱۷ نخستین بار با نمایش کراساوور برقی FF91 وارد میدان شد؛ خودرویی که قرار بود اولین محصول شاخص این برند باشد و با مدلهای تسلا رقابت کند. اما خیلی زود بهدلیل مشکلات اقتصادی، تمامی فعالیتهای خود را متوقف کرد و از صحنه رسانهای محو شد. این کمپانی پس از چند سال غیبت، در سال ۲۰۲۲ بار دیگر نام خود را مطرح ساخت و تولید محدود مدل FF91 را آغاز کرد. با این وجود، تا به امروز تنها چند ده دستگاه از این خودرو به مرحله عرضه تجاری رسیده است.
حال، فارادی فیوچر فصل تازهای از فعالیتهای خود را آغاز کرده و از راهاندازی زیربرندی با نام FX (Faraday X) خبر داده است. نخستین محصول این زیربرند، مینیون FX سوپر وان (FX Super One) است؛ اما این خودرو را نمیتوان کاملاً محصولی مستقل دانست، چرا که در واقع، نسخه بازآفرینیشدهای از مینیون چینی Wey 80 بهشمار میرود؛ خودرویی که توسط شرکت گریت وال موتور تولید میشود و در بازار روسیه نیز عرضه شده است. عمدهترین تفاوت ظاهری میان FX سوپر وان و نسخه اصلی، به طراحی خاص بخش جلوی آن بازمیگردد؛ جایی که به جای جلوپنجره، صفحهنمایشی بزرگ و چشمگیر جای گرفته که با نام FACE (Front AI Communication Ecosystem) معرفی میشود. این نمایشگر قابلیت نمایش اطلاعات متنوع، تصاویر گرافیکی جذاب یا حتی پخش برنامههای تلویزیونی را دارد. همچنین، استفاده از رینگهای ۲۰ اینچی منحصربهفرد از دیگر تغییرات بارز این مدل نسبت به نسخه چینی است.
فارادی فیوچر هنوز همه اطلاعات فنی مربوط به FX سوپر وان را منتشر نکرده، اما این وعده را داده است که این خودرو به خودرویی واقعاً عامهپسند بدل خواهد شد و فناوریهای تخصصی آن از جمله هوش مصنوعی و معماری الکترونیکی اختصاصیاش را به رخ خواهد کشید. یکی از نکات جالب، معرفی سیستم پیشرفته رانندگی خودکار است که با استفاده از لیداری که در بالای شیشه جلو نصب شده، امنیت و امکانات ویژهای را ارائه میدهد؛ مشابه همان سیستمی که در نسخه چینی Wey نیز وجود دارد. این خودرو در سه نسخه مختلف عرضه میشود: نسخه لوکس چهار نفره به نام GOAT Edition برای ستارگان سینما و دیگر افراد شاخص، نسخه شش نفره برای مسیرهای تجاری و بیزنسی، و مدل هفت نفره مناسب برای مصارف خانوادگی. برای نسخههای مجهزتر تجهیزات متنوعی نظیر سیستم کارائوکه داخل خودرو، پارتیشنی با مانیتور تلویزیونی در پشت صندلیهای جلو و استفاده از مواد بسیار مرغوب برای کابین ارائه خواهد شد.
در زمینه فنی، FX سوپر وان بر پایه نسخه کشیده Wey 80 طراحی شده و فاصله بین دو محور آن ۱۳۰ اینچ، معادل ۳۳۰۲ میلیمتر است؛ این اندازه در نسخه کشیده Wey در چین ۳۲۷۵ میلیمتر است. شرکت وعده داده که مدلهای هیبریدی و تمامبرقی FX سوپر وان تولید خواهند شد، هرچند فعلاً جزئیات بیشتری درباره فناوریهای فنی این مدلها در دسترس نیست. خودروی چینی Wey 80 از موتور هیبریدی بهره میبرد که حالتهای عملکرد موازی و ترتیبی دارد. این پیشرانه از یک موتور بنزینی توربوشارژ ۱.۵ لیتری با قدرت ۱۵۶ اسببخار و گشتاور ۲۳۵ نیوتنمتر، جعبه دنده دو سرعته برای انتقال نیرو به محور جلو و دو موتور الکتریکی کششی تشکیل شده و مجموع خروجی آن به ۴۸۷ اسببخار و ۷۶۲ نیوتنمتر میرسد. نسخه تمامبرقی Wey 80 هنوز عرضه نشده و قرار است مدل برقی FX سوپر وان با سامانه دو موتوره و چهارچرخ متحرک، توسط خود فارادی فیوچر توسعه یابد و در آینده وارد بازار شود.
قیمت پایه FX سوپر وان کمتر از ۸۰ هزار دلار اعلام شده، در حالی که مدل FF91 قیمتی معادل ۳۰۰ هزار دلار دارد. فارادی فیوچر اعلام کرده تا کنون بیش از ده هزار پیشسفارش برای FX Super One به ثبت رسیده و عرضه خودروهای نهایی از پایان سال ۲۰۲۵ آغاز خواهد شد. شرکت همچنین وعده داده است که به دنبال آغاز تولید این خودرو در خاک آمریکا نیز خواهد بود. به عنوان مقایسه، قیمت Wey 80 در بازار چین از ۳۳۶ هزار یوآن (تقریباً ۴۷ هزار دلار) شروع میشود و در روسیه، این خودرو با قیمتی در حدود ۶٫۳ میلیون روبل (نزدیک به ۸۱ هزار دلار) عرضه میشود.
گزارش